Nowe technologie w chłodnictwie

Home / Nowe technologie w chłodnictwie - 21 października 2021 , by admin
Jak sama nazwa wskazuje, chłodnictwo to dziedzina zajmująca się generalnie obniżaniem temperatury w danym wnętrzu. Może przebiegać to na różne sposoby, a otrzymana niska temperatura służyć może do rozmaitych celów. Pierwszym z podstawowych, a przede wszystkim naturalnych materiałów chłodzących jest śnieg i lód. Znane są ludzkości od wielu lat i od bardzo dawna wykorzystywane są do chłodzenia produktów spożywczych czy napojów.

chłodnie

Źródło: http://izolacje.gda.pl/

W dzisiejszych czasach technika i automatyka chłodnicza obejmuje wiele zróżnicowanych sposobów, pozwalających na uzyskanie właściwej temperatury.

Chcemy przekazać Ci następny tekst na zbliżony temat. Mamy nadzieję, że przypadnie Ci do gustu. Wejdź w link – tam czeka na Ciebie ciekawe zagadnienie (http://www.maragency.pl/kategoria/oczyszczalnie-przemyslowe/flotator/6).

Do niektórych z nich konieczny jest udział prądu elektrycznego. Inne wymagają wprowadzenia sprężonego gazu. Ewentualności jest niezwykle dużo, a wybór uzależniona jest głównie od tego, co ma zostać schłodzone.

Chłodnictwo w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy jest podstawową branżą, gdzie używa się niskich temperatur. Żywność bowiem, a zwłaszcza niektóre produkty, odznacza się niedługim czasem przydatności do spożycia i łatwością psucia. Chłodzenie i zamrażanie w tym przypadku jest niezbędne. Można to obserwować na przykładzie podstawowych produktów spożywczych przechowywanych w mieszkaniach – jedne z nich wymagają trzymania w lodówce, szczególnie po otwarciu opakowania, inne – nie wymagają tego wcale. Chłodnie to miejsca, w których takie produkty są magazynowane. Mogą one mieć także charakter mobilny, czyli znajdować się w samochodach dostawczych. Szczególnym typem chłodni są pomieszczenia mroźni.

Obecnie trudno o porządne i wiarygodne omówienie w kontekście opisywanej tematyki, jednak jeżeli chcesz takie poznać, to po prostu wejdź na ten link!

Jak sama nazwa wskazuje,charakteryzuje je jeszcze niższa temperatura niż w przypadku chłodni, a używane są do przechowywania produktów głęboko mrożonych.

Pozostałe zastosowania

Poza tym, że obniżone temperatury wykorzystywane są przez różnorodne obszerne przechowalnie dla produktów spożywczych, stosuje się je także w medycynie. Tak zwana krioterapia to metoda leczenia różnych chorób za pomocą obniżonych temperatur. Jest to metoda, zyskująca obecnie coraz większe uznanie i powodzenie wśród ludzi. Kolejnym miejscem użycia dla niskich temperatur mogą być obiekty sportowe, w tym przypadku lodowiska. Obniżanie temperatury może więc również być wykorzystywane do celów sportowych i rozrywkowych.