Elektroniczne wagosuszarki

Home / Elektroniczne wagosuszarki - 21 maja 2019 , by admin
Wagosuszarki to urządzenia przydatne w laboratorium, dziale kontroli jakości oraz na dziale produkcyjnym. Badanie zawartości wilgoci w wytwarzanych produktach to jeden z najistotniejszych parametrów jakości. To zawartość H2O w produkcie sprawia, że dany wyrób posiada właściwą konsystencję, pożądany termin przydatności do spożycia czy właściwe parametry fizykochemiczne.

Wagosuszarki

wagosuszarka

Źródło: wagi-elektroniczne.pl

Określanie wilgotności w produktach metodą suszarkową jest najlepszą formą kontroli, cechuje się jednak bardzo długim czasem suszenia, co jednocześnie wydłuża otrzymanie wyniku bieżącej produkcji. Dzięki zastosowaniu wagosuszarki do określania wilgotności otrzymujemy w znacznie krótszym czasie porównywalny wynik z metodą suszarkową. Stosując wagoszuszarkę często skracamy czas mierzenia zawartości wody z kilku godzin do niespełna kilkunastu minut.

Zgodzisz się raczej, że omawiany tekst jest niebanalny. Jeśli zatem masz ochotę poznać go głębiej, zobacz informacje (http://www.mojekonferencje.pl/sale-konferencyjne-gdynia) znajdujące się tutaj.

Warto jednak pamiętać, że to właśnie metoda suszarkowa określania wilgotności jest formą odniesienia. Na wagosuszarce możemy wyznaczyć zawartość wody w zasadzie w każdym produkcie. Odpowiednio dobrane parametry wagosuszarki tj. np. czasu próbkowania i uprzedniego przygotowania wagosuszarki do pracy, pozwalają określać wilgotność produktów spożywczych np. wilgotność ziół i wielu innych oraz produktów nawozach, a nawet wilgotności szlamu zanieczyszczeń.

Wagosuszarki ze względu na zakresy temperatury dzielimy na 3 poziomy: wagosuszarki poziom profesjonalny przeznaczony jest dla użytkowników, którzy oczekują krótkiego czasu próbkowania oraz produktów o niskiej zawartości wilgoci przy jednoczesnej temperaturze próbkowania nawet 200°C. Profesjonalne wago suszarki na ekranie przedstawiają wykres – krzywa suszenia. Wagosuszarki poziom standardowy ciągle oferują dobrą jakość, jednak dostępny zakres temperatury jest niższy i mamy do dyspozycji uboższą ilość modów pracy. Wagosuszarki poziom podstawowy to najwygodniejsze rozwiązanie do zastosowania technologicznego – błyskawicznego określania wilgotności w warunkach produkcyjnych (porównaj na tej stronie). Niewysoka cena i łatwa obsługa to główne zalety wagosuszarki poziom podstawowy.

Jeśli zainteresował Cię taki artykuł, zobacz dodatkowe wiadomości na ten temat. Najlepiej sprawdź sam kuchnie projekty, odnajdziesz tutaj podobne wiadomości.

Istotnym parametrem wago suszarki jest temperatura komory grzewczej, niezwykle pomocnym jest np. zestaw do kalibracji temperaturowej. Wagosuszarka powinna posiadać ponadto szalki jednorazowe – aluminiowe tacki do nakładania próbki. W przypadku substancji o konsystencji ziół szalkę jednorazową można używać wielokrotnie, przy części substancji tacka jest do użycia tylko jeden raz. Na rynku można kupić szalki do wagosuszarki wielorazowego użytku. Do badania zawartości wody w cieczach stosuje się filtry z włókna szklanego do wago suszarki. Wagosuszarki to tylko jedna z propozycji, jeśli chodzi o wagi elektroniczne.